× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon eerste hulp bij stikken emc gehandicapte client

03 jan 2013 19:46 #25844 door broedertje
Hallo allemaal, ik ben werkzaam als begeleider binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg (ernstig meervoudig) en had het tijdens een gesprek met mijn collega over wat te doen bij clienten die zich ernstig verslikken en dreigen te stikken.

Dus wat doe je bij een (zware) invalide client in een aangepaste rolstoel die dreigt te stikken. Heimlich toepassen kan ook niet binnen elke situatie en de protocollen geven slechts standaard adviezen die in het geval van onze clienten niet allemaal toepasbaar zijn. Niet elke client kan over je schouder gelegd worden om de heimlich uit te voeren, denk ik?

Wat mij altijd geleerd is, is dat je de client uit de rolstoel haalt en hem op de zij rolt. Maar dit is geloof ik alleen maar nodig als hij of zij braakt. Zijn er mensen die ervaring hebben met deze situaties en praktijk voorbeelden hebben?

Ik hoor graag jullie reactie

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 jan 2013 10:16 #25858 door Dumpie55
Beantwoord door Dumpie55 in topic eerste hulp bij stikken emc gehandicapte client
Beste Broedertje

Bij de Heimlich wordt er niemand over een schouder gelegd. Bij die methode wordt namelijk het middenrif omhoog gedrukt zodat er in de borstholte een overdruk ontstaat. Mocht er door omstandigheden niet achter de cliƫnt gestaan worden, dan doen we het aan de voorzijde.
Plaats een vuist in het kuiltje onder het borstbeen en duw met enige kracht schuin omhoog. Je krijgt dan het zelfde effect. Namelijk overdruk in de borstruimte waardoor het obstakel uit de luchtpijp schiet. Pas wel op voor spetters, die zijn niet zo smakelijk als je ze met je gezicht opvangt.

Groetjes Louis

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 jan 2013 18:33 #25860 door broedertje
Beantwoord door broedertje in topic eerste hulp bij stikken emc gehandicapte client
Hallo, bedankt voor je reactie. Ik koppel dit even terug naar het team. Bedankt

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 jan 2013 19:16 #25861 door LPEV
Beantwoord door LPEV in topic eerste hulp bij stikken emc gehandicapte client
Niet om het en of ander beste vragensteller, maar ik kan bijna concluderen dat jij en je collega's geen BHV of EHBO diploma bezitten. Of vergis ik mij?

Gezien de aard van je werkzaamheden is het verstandig je chef/baas/leidinggevende er op te wijzen dat je tenminste LEH of beter een eerstehulpdiploma gaat behalen.
De zorginsteling waarvoor je actief is namelijk verplicht om een risico inventarisatie te maken en zich te conformeren aan de uitkomst daarvan. Een van die uitkomsten zal altijd zijn dat er BHV-ers aanwezig moeten zijn met een eerstehulp taak.
Daarbij mag het niet uitmaken of je beroeps of vrijwillig bent, de BHV verplichting blijft altijd bestaan.
Afhankelijk van de geinventariseerde risico's zullen BHV-ers eerstehulp moeten kunnen verlenen op LEH, standaard EHBO of op een hoger niveau.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.