× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Wettelijke vertegenwoordiger.

24 juni 2012 08:05 #25567 door Sillvie
Wettelijke vertegenwoordiger. was gemaakt door Sillvie
Ik werk in een verzorgingshuis en ben daar EVVér van 20 PG clienten en heb hierdoor veel te maken met 1e contactpersonen/wettelijke vertegenwoordigers.

Nu is mijn vraag, hoe weet ik of iemand de wettelijke vertegenwoordiger is.
Moet ik een kopie van een verklaring in het dossier toevoegen?

Ik lees op internet dat dit via de rechter moet worden vastgelegd, maar ik lees ook dat de client en zijn contactpersoon een volmacht kunnen aangevraagd via een noraris.
Maar ook dat het voldoende is als de huisarts een formulier invuld met een verklaring dat de client niet meer in staat is om zijn eigen belangen te behartigen.

Welke rol heb ik hier in als EVV'er?.

wie heeft een duidelijk verhaal voor mij..............:cheer:

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 juni 2012 06:55 #25568 door josé
Beantwoord door josé in topic Wettelijke vertegenwoordiger.
Hoi sillvie,
Wat heb jij veel bewoners onder je hoede als EVV-er!
DeWGBO kent een dwingende volgorde als het gaat om wie de contactpersoon is van een bewoner. Op de eerste plaats is dit de mentor of curator,op de tweede plaats,als er dus geen mentor of curator is,een door de bewoner zelf,via schriftelijke machtiging benoemde vertegenwoordiger. Op de derde plaats de echtgenoot of levensgezel van de patient,tenzij deze dat niet wil en op de vierde plaats een ouder,kind,broer of zus van de bewoner. Wanneer een curator of mentor is benoemd door de rechtbank dan heeft deze persoon hiervan een schriftelijke verklaring welke doorgaans bij de intake/opname bekend is. De schriftelijk gemachtigde vertegenwoordiger zal ook een verklaring hebben dat dit de wens van de bewoner is. In verreweg de meeste gevallen is de partner of de zoon/ dochter contactpersoon zonder dat hier instanties aan te pas zijn gekomen. Bij opname hoort in het dossier vermeld te zijn wie de contactpersoon is en hoe je deze kunt bereiken. Wanneer jij als hulpverlener geen ovleg kunt plegen met de contactpersoon of er vragen andere mensen dan de contactpersoon naar de conditie en omstandigheden van de bewoner,dan mag jij hierover geen mededelingen doen. Is de bestaande contactpersoon regelmatig niet bereikbaar of loopt het in de praktijk niet naar wens dan zul je hierop actie moeten ondernemen. Doe dit altijd in overleg met je leidinggevende,trouwens. mocht je meer willen weten over wettelijke vertegenwoordiging ga dan naar www.rijksoverheid.nl en gebruik zoekterm mentor en curotor.
Succes verder

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 juni 2012 19:10 #25569 door Sillvie
Beantwoord door Sillvie in topic Wettelijke vertegenwoordiger.
Dank voor je antwoord, ik ga zeker verder op onderzoek.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.