× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Mijn eerste boekje

22 mrt 2012 16:03 #25272 door dyenne
Mijn eerste boekje was gemaakt door dyenne
www.freemusketeers.nl/index.php/pagina/b...het-laatste-uur.html

Beste mensen,
Eind mei komt mijn eerste boekje uit.
Misschien zijn er mensen die het willen bestellen.

Vriendelijke groet,
Dyenne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 mrt 2012 17:37 #25273 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Mijn eerste boekje
Ha Dyenne,ik ben geiiteresseerd en zou dat boekje graag willen bestellen,kan dat via jou?
Laat me even weten.Groetjes.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: dyenne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 mrt 2012 17:48 #25274 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Mijn eerste boekje
Hoi,
Je kunt het via die link bestellen bij de uitgever.

Groetjes,
Dyenne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 mrt 2012 17:59 #25275 door moderator
Beantwoord door moderator in topic Mijn eerste boekje
Beste,

Om misverstanden te voorkomen moet ik melden dat het primair plaatsen van reclame niet is toegestaan. Maak eenmalig een uitzondering voor gebruikers met meer dan 300 berichten :-)

Kees Visser,
Beheerder ZorgPortaal.nl

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 mrt 2012 18:06 #25276 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Mijn eerste boekje
Sorry mijn excuus, daar had ik even niet aan gedacht.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 mrt 2012 20:59 #25298 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Mijn eerste boekje
Hoi Dyenne,

Wat ontzettend leuk! Gefeliciteerd hiermee.
Meestal wordt literatuur geschreven door wetenschappers. Super dat jij laat zien dat ook verzorgenden dit kunnen. Petje af!
De volgende gebruiker (s) zei dank u: dyenne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 mrt 2012 07:15 #25303 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Mijn eerste boekje
Hoi Marielle,
Bedankt voor jouw felicitatie.
Ja, meestal doen weterschappers dat maar wij als verzorgenden werken aan het bed en zien het in de praktijk.
Weterschappers halen alles uit de theorie.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 mei 2012 15:34 - 16 mei 2012 09:27 #25520 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Mijn eerste boekje
Hallo iedereen,

Ik kreeg net het boekje van Dyenne binnen en wil er graag een korte recensie over schrijven. Voor de mensen, die erin geïnteresseerd zijn, is dat misschien wel handig.

De titel ervan is "Waken bij het laatste uur" en het is deze maand verschenen bij uitgeverij Free Musketeers in Zoetermeer. Het omslag ziet er mooi uit: diepblauw met witte opdruk. De foto van de ondergaande zon op de voorkant verwijst naar het onderwerp, nl. de palliatieve zorg in Nederland.

In het voorwoord wordt het doel van dit boekje beschreven: het wil een praktische wegwijzer zijn voor verzorgenden die veel met stervenden te maken hebben. Daarom behandelt het allerlei vragen over palliatieve zorg, zoals bv. de gebruiken en rituelen van verschillende religies rondom het sterven. Maar ook vragen als 'Waarom kreunen mensen in de stervensfase?' en 'Waarom is het soms moeilijk om het leven los te laten?' worden erin behandeld. Door deze opzet is het ook geschikt voor familieleden, want zij worden met dezelfde vragen geconfronteerd.

De opbouw ervan vind ik logisch en overzichtelijk. Het boek begint nl. met een beschrijving van de manier waarop familieleden van bewoners vaak reageren als ze te horen krijgen dat hun vader of moeder op sterven ligt. Hoe kun je hen als verzorgende het best benaderen? Wat moet je dan wel - en vooral - wat moet je dan níet zeggen? Handig om te weten.

Vervolgens wordt het stervensproces van dementerenden beschreven, gevolgd door een hoofdstuk over de verschillende gebruiken en rituelen voor overledenen. De tradities van katholieken, protestanten, joden en moslims op dit gebied komen hierin aan bod. Slim, want lang niet in alle opleidingen wordt hier aandacht aan besteed.

Een meer beschouwelijk aspect van de dood wordt besproken in het daarop volgende hoofdstuk "Dood of overgaan". Is de ziel onsterfelijk? Waarom zijn mensen soms heel bang voor de dood? Dat zijn vragen die hierin aan de orde komen.

In het hoofdstuk "Waken bij het laatste uur" wordt verteld hoe je als verzorgende zo goed mogelijk om kunt gaan met de familieleden die zitten te waken. Ook wordt beschreven welke rol zij kunnen hebben bij het begeleiden van hun vader of moeder.

Het pittigste hoofdstuk is ongetwijfeld "Het loslaten van het leven", dat daarop volgt. Het overlijden nadert, elk moment kan de stervende de laatste adem uitblazen. In hoeverre is het belangrijk dat er nog dingen over en weer worden gezegd en bv. ruzies worden bijgelegd? Hiervan worden verschillende praktijkvoorbeelden gegeven. Daaruit blijkt dat verzoening en vergeving nog tot op het laatste moment mogelijk is.

Meer beschouwelijk is het hoofdstuk "Wat is dood?", gevolgd door "Het gemis blijft". In het laatstgenoemde artikel komt de rouw ter sprake. Het beschrijft verschillende manieren waarop mensen hun verdriet kunnen verwerken. Ook dit gedeelte bevat verschillende praktijkvoorbeelden om een en ander aanschouwelijk te maken.

"Waken bij het laatste uur" vond ik een prettig leesbare, praktische wegwijzer voor iedereen die beroepshalve of als familielid met stervenden te maken heeft. Het lijkt me een goede aanvulling op de theorielessen die tijdens de opleiding worden gegeven. Ik kan het dan ook iedereen aanraden.

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Moderators: moderator