× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Brandon maakt een nieuwe start en is nu vrij

03 dec 2011 12:07 #24952 door hendrik
Hallo iedereen,

Op 18 januari dit jaar ontstond er heel veel commotie over Brandon, een licht verstandelijk gehandicapte jongen van 18 jaar. In de instelling 's Heeren Loo te Ermelo verbleef hij in twee separeer-achtige kamers waarvan de ramen niet open konden. Frisse lucht of een ommetje maken was er voor hem niet bij. Als er bezoek bij hem kwam, moest hij met een tuigje aan de muur worden vastgeketend. Aan dat tuigje zat een riem van anderhalve meter. Een begeleidster van 's Heeren Loo, die die hele toestand beu was, suggereerde dan ook dat hij maar naar de gevangenis moest omdat hij het daar beter zou krijgen.

Op het moment waarop de EO die reportage over hem maakte zat hij al drie jaar in die situatie. Volgens veel zorgmedewerkers kon het gewoon niet anders; Brandon kon er immers zo maar op los slaan. De E.O. kreeg dan ook behoorlijk op zijn duvel. Hoe durfden die ondeskundigen zo'n grote mond te hebben?

Nu alle opwinding tot bedaren is gekomen bezocht de E.O. hem opnieuw. Brandon heeft inmiddels een nieuwe start gemaakt. Hij zit nu in de zorginstelling ASVZ in Sliedrecht. Daar heeft hij een vaste begeleider, twee huisgenoten en een eigen kamer. Het gaat goed met deze jongen. Overdag werkt hij bij Staatsbosbeheer en in een stadion. In de reportage zie je hem ontspannen wandelen op het strand bij Scheveningen. Brandon is nu vrij. Een andere benadering, waarbij men hem met respect behandelt en niet alleen maar zijn negatieve kanten ziet, heeft resultaat gehad. Prachtig, het deed me goed dat te horen.

Wél kwam in die uitzending ter sprake dat er nog 28 andere 'Brandons' in Nederlandse zorginstellingen verblijven. Dat bleek uit een onderzoek van de Inspectie naar langdurige vrijheidsbeperking in de zorg. Ook zij worden - net als Brandon tot begin dit jaar - vastgebonden of afgezonderd. Voor sommige bewoners zijn de vrijheidsbeperkende maatregelen zelfs zó erg dat er direct gevaar voor henzelf is ontstaan. In 's Heeren Loo, waar alle commotie ontstond, verblijven ook nu nog 6 bewoners die dezelfde behandeling krijgen als Brandon tot begin dit jaar.
Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid van de PvdA, vroeg men om commentaar te geven op de uitkomsten van dit onderzoek van de IGZ.

Als je klikt op de link hieronder zie je de reportage die de E.O. afgelopen donderdag daarover uitzond.
player.omroep.nl/?aflid=13439433 .

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 dec 2011 19:33 #24953 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Brandon maakt een nieuwe start en is nu vrij
Hallo Hendrik,fijn om te horen en zien hoe het nu gaat met Brandon.Het kan dus wel.
Nu maar hopen dat er voor de andere 6 mensen een mens waardig en respectvol leven wordt gecreerdt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.