× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma

03 nov 2011 21:49 - 03 nov 2011 21:53 #24851 door hendrik
Hallo iedereen,

Vanmorgen werd in het programma "Dit is de dag" aandacht besteed aan Raymond, een 37-jarige man die in 2009 weken lang zwaar gewond in een isoleercel heeft gelegen van GGZ Dimence in Deventer. Vanavond deed de EO het in het programma "De Vijfde Dag" nog eens dunnetjes over. Tot tien maal toe werd deze suïcidale man met het etiket 'borderline persoonlijkheids stoornis' door medewerkers van psychiatrische instelling Dimence naar het nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Toch weigerde men hem de hulp te geven die hij nodig had. De reden? In het ziekenhuis wilde men niets te maken hebben met gedragsgestoorde patiënten. Psychiatrische klanten, dat geeft alleen maar overlast op de afdeling, zo werd er geredeneerd. "Neem hem maar weer mee", gaf men de begeleiders van Dimence te verstaan die hem zwaargewond het ziekenhuis hadden binnengebracht.

Zo pendelde hij na telkens nieuwe zelfmoordpogingen heen en weer tussen Dimence en het Deventer Ziekenhuis, totdat hij op den duur in coma raakte. Uiteindelijk werd de familie, die in Dimence niet bij hem mocht komen, te verstaan gegeven dat ze hem wel mee naar huis mochten nemen. "Als je hem geen eten en drinken meer geeft, gaat hij vanzelf wel dood", werd erbij gezegd.

Na zijn dood kreeg de familie 22.500 euro zwijggeld aangeboden, zgn. om 'hen tot rust te brengen'.

Het hele verhaal van Raymond Booyink en de - ook door de IGZ vastgestelde - falende hulpverlening, die met de dood van deze 37-jarige man eindigde, werd verteld door zijn zus Linda.

Cruciaal bij dit alles is dat algemene ziekenhuizen weinig op hebben met psychiatrische patiënten, en met gedragsgestoorde patiënten in het algemeen. Want ook demente bejaarden worden daar vaak had aangepakt. Zo zijn er signalen dat in algemene ziekenhuizen demente bejaarden vaak worden vastgebonden met de zweedse band en dan worden 'gekalmeerd' met middelen als bv. haldol. Ze zijn daar geen grote fan van mensen die er maar wat doelloos rondbanjeren, dingen roepen of constant liggen te woelen en te draaien: aanpakken die hap.

Dat laatste geldt dus ook voor GGZ-klanten. In interviews gaven voormalig hoofd psychiatrie van het Erasmus Medisch Centrum, Michiel Hengeveld, en Adriaan Honig aan dat algemene ziekenhuizen al snel geneigd zijn om GGZ-klanten te weren. Deze situaties doen zich vaker voor, het is een bekend probleem. Dat er doden door vallen komt niet zo vaak voor. Toch is het uiterste consequentie van het psychiatrische stigma. Doordat er de laatste jaren steeds meer patiënten komen met zowel ingewikkelde somatische problematiek áls met pittige psychiatrische problemen, komt het steeds vaker voor dat dergelijke patiënten door ziekenhuizen geweigerd worden, vertelde Hengeveld.

PvdA Tweede Kamerlid en woordvoerder voor Volksgezondheid Lea Bouwmeester liet vandaag in een reactie weten dat ze ook wil dat de rol van de Inspectie voor de Gezondheidzorg in deze kwestie onder de loupe wordt genomen.

Dat laatste lijkt me terecht. Want ook bij de zaak tegen het SPDC-Oost in Amsterdam, waar in 2008 verschillende patiënten in een isoleercel stierven, deed de inspectie niets.

Eigenlijk denk ik dat er maar één oplossing is: bij suïcidepogingen nóóit iemand isoleren (isoleren werkt praktisch altijd traumatiserend) maar vooral praten, en in feite nog radicaler: isoleer- en separeercellen afschaffen. Er zijn al te veel mensen in de isoleer overleden.

Wat vinden jullie hiervan? Hoe hadden ze dit moeten aanpakken, wat ging er fout? Wordt het niet tijd dat men in algemene ziekenhuizen leert hoe men met gedragsgestoorde patiënten moet omgaan?

De belangrijkste links naar meer info hierover zijn:

www.ed.nl/nieuws/algemeen/binnenland/980...nx&postingId=9802387 .

www.eo.nl/programma/devijfdedag/2011-201...esp?article=12746876 .

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 08:32 #24853 door josé
Beantwoord door josé in topic Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma
Dag Hendrik,
Ik verwachtte je al....
Ook ik heb met verbijstering gekeken,naar dit programma en was getroffen door zoveel leed en staaltjes van onzorgkunde. Voor dit laatsts zijn zowel het psychiatrisch ziekenhuis als het algemeen ziekenhuis aansprakelijk. Het lag ook weer helemaal in de lijn der verwachting dat het algemeen ziekenhuis van jou de volle laag krijgt waar het psychiatrie en psycho- geriatrie betreft. Wederom bevat jouw bericht heel veel eenzijdige conclusies en opruiende taal,waarvan ik me afvraag wat je ermee wilt bereiken. De discussie is aangezwengeld en heeft heel zorgend Nederland ( weer) eens op zIjn grondvesten doen schudden. Wat mij enorm verbaasde aan dit hele verhaal is dat de psychiatrische instelling niet in staat is gebleken om ook de somatische zorg aan deze man te leveren. Het heen en weer geschuif is niet alleen toe te schrijven op het conto van het ziekenhuis. Vaak is het zo dat dergelijke patienten er uitdrukkelijk voor kiezen om ,na diagnostiek en het verbinden van de wonden terug te gaan naar de instelling waar men verbleef,gewoon omdat dit voor de patient zelf veel en veel beter is en hij daar beter kan herstellen. Helaas voor jou heb jij geen verpleegkundige achtergrond,was dit wel zo geweest dan waren alle opgestarte discussie van een ander niveau geweest en inhoudelijk beter in balans.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 10:53 #24856 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma
Jose, ik schaar me volledig, op alle fronten, achter jouw mening!
Niets aan toe te voegen!!!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 11:20 #24857 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma
Dit is helaas weer een afschuwelijk voorbeeld hoe het kan gaan in de zorg!Diep diep triest wat hier is gebeurd,hopelijk wordt dit drama tot op het bot uitgezocht en de verantwoordelijken gestraft.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 20:38 #24858 door VIG
IGZ had daar volgens het journaal al een uitspraak in gedaan, nl dat niemand persoonlijk kan worden aangerekend omdat er veel artsen en verpleegkundigen hierbij waren betrokken. Het blijft natuurlijk vreselijk wat er is gebeurd maar vraag blijft hoe moet je iemand behandelen die niet behandeld wil worden en keer op keer zichzelf verwond en zelfmoord neigingen heeft. Daardoor een vaste klant wordt van de SEH van het betreffende ZH. Een A-ziekenhuis die niet de faciliteiten heeft van een GGZ instelling voor het juiste klimaat voor deze categorie patiënt. Een A-ziekenhuis is geen goede omgeving voor deze mensen. Hadden ze meneer dan moeten laten slapen ( anesthesie ) om hem te kunnen behandelen ? Met andere woorden, was deze meneer te redden ?? Waar ik me wel over verbaasde was de tijd die hij in zijn isoleercel lag, dat was uren. Maar klopt dat wel ?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 20:56 - 04 nov 2011 21:07 #24859 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma
José, geetje:
Ik heb me over deze kwestie uitvoerig gedocumenteerd en een hele stapel info doorgenomen. Dat er in algemene ziekenhuizen vaak vreemd tegen psychiatrische patiënten wordt aangekeken en dat dit ook de belangrijkste reden is geweest waarom men Raymond niet in het Deventer ziekenhuis wilde behandelen, is zonneklaar. Die conclusie wordt ook door twee deskundigen getrokken die over deze kwestie zijn benaderd.

Ik baseer me op alle info die hierover op dit moment beschikbaar is. Dat hieruit conclusies mogen worden getrokken die schokkend zijn, is ook duidelijk. Dat jullie daar niet blij mee zijn had ik ook wel begrepen.

José, ik wist dat je snel en kritisch op mijn openingsbericht zou reageren. Ik kan je alleen maar aanraden om alle info hierover nog 'es goed door te nemen. Door mijn omgang als contactpersoon met o.a. suïcidale patiënten ben ik beter op de hoogte van dergelijke situaties dan je veronderstelt. Jouw opmerking dat mijn kritiek voort zou komen uit een gebrek aan verpleegkundige achtergrond is dan ook een poging om mijn terechte kritiek door een voorgewend surplus aan deskundigheid te neutraliseren. Niet echt indrukwekkend, wél voorspelbaar, want zo wordt er in dergelijke situaties vaak standaard gereageerd.

Het volledige verhaal van Linda, de zus van Raymond, is te lezen op een pdf: nieuws.wegenerweb.nl/multimedia/archive/...Raymond_2183174a.pdf

Een hele serie artikelen hierover is te vinden op:
www.eo.nl/programma/devijfdedag/2011-201...esp?dossier=12748106

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 nov 2011 22:21 #24860 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Raymond, slachtoffer van een psychiatrisch stigma
Hendrik
Waar ik me vooral aan stoor, is het feit dat ik, toen ik van de week dit nieuws hoorde, meteen verwachtte dat je zou reageren. En dan ook nog op deze manier. Het voelt voor mij bijna als een opruiend bericht.
Natuurlijk is het bericht verschrikkelijk, maar je moet soms ook moeten zien dat iemand niet behandeld kan worden, om welke reden dan ook.
Jij bekijkt het echt alleen, puur, met de blik naar de patient. Het personeel overal vind jij hopeloos.
En dat stoort me mateloos.
Je moet naar de totale situatie kunnen kijken, en dan zijn er ongetwijfeld fouten gemaakt. Maar dit soort artikelen over de ruggen van mensen vind ik afschuwelijk.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 nov 2011 09:04 #24861 door VIG
Achja daar komt het wel bekende spreekwoord 'de beste stuurlui staan aan....'' weer om de hoek kijken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.