× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Griepprik is niet effectief

24 okt 2011 20:47 - 24 okt 2011 20:48 #24811 door hendrik
Griepprik is niet effectief was gemaakt door hendrik
Hallo iedereen,
Vanavond was er een uitzending van TROS-Radar waarin de resultaten bekend werden gemaakt van een onderzoek naar de effectiviteit van de griepprik. Dat onderzoek is uitgevoerd door het Geneesmiddelenbulletin.
Een belangrijke conclusie van dat onderzoek was dat bij personen van 65 jaar en ouder helemaal niet kon worden aangetoond dat het een nuttig effect had. Je zou zeggen dat men er dan mee moet stoppen.
Niks daarvan, zegt de Gezondheidsraad - waarvan sommige leden op de loonlijst staan van de farmaceutische industrie - want ook al kan de werkzaamheid van de griepprik niet echt hard worden gemaakt, dat betekent niet dat men er zó maar mee kan stoppen; kom nou!

Ik denk dat de conclusie nu wel voor de hand ligt: als men niet kan bewijzen dat dit zin heeft, moet men gewoon ophouden met het jaarlijks terugkerende ritueel van de vaccinaties in verpleeghuizen e.d. Sterker nog: sommige bejaarden krijgen er zelfs problemen door. Zo had mijn moeder een paar jaar geleden weken lang last van een heel pijnlijke, blauwe arm nadat ze was gevaccineerd.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Heeft het zin dat al die oude mensen worden ingeënt als men helemaal niet kan bewijzen dat men er iets mee opschiet?

Het artikel van TROS-Radar met een samenvatting van het onderzoek is te vinden op www.trosradar.nl/artikel_detail/bericht/...eesmiddelenbulletin/ .

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 07:04 - 25 okt 2011 07:05 #24813 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Griepprik is niet effectief
Ik vind het lastig om een duidelijk antwoord te geven.
Allereerst die blauwe plek. Dit kan gebeuren, maar is vaak alleen maar een teken dat er net in een bloedvaatje geprikt is. Niet goed, maar zoals ik zei: kan gebeuren.
En dan het effect. Ikzelf (49 jaar) krijg al jaren de griepspuit. In eerste instantie omdat ik jaren geleden een fikse griep gehad heb, en ik heb ook astma. Dat was voor mijn huisarts reden om mij aan te raden de griepprik te nemen. En sindsdien heb ik geen griep meer gehad. Daarbij ben ik sinds 5,5 jaar weer terug in de zorg, en omdat ik het niet op mijn geweten wil hebben dat bewoners door mij de griep krijgen, neem ik hem dus zeker. Dubbele reden dus.
En ja, ben ik oud genoeg om representatief te zijn?
Geen idee.
Ik weet wel dat ik maar weinig mensen zie die in verpleeghuizen e.d. wonen die heel erg de griep krijgen. Of ze hem zonder spuit wel gehad hadden? Dat weet je niet.
Een representatief onderzoek is denk ik ook lastig, omdat het overgrote deel van bewoners in zorginstellingen, en ook daarbuiten, de griepprik krijgen. Dus wat is een representatief onderzoek?

Persoonlijk ben ik dus van mening dat je eigenlijk geen onnodig risico moet nemen en als je in de gelegenheid bent om de griepprik te krijgen, dat je het moet doen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 10:55 #24814 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Griepprik is niet effectief
Ik werk in de ouderen zorg en heb al vaker meegemaakt dat een bewoner ondanks de griepprik toch griep krijgt en ook in behoorlijk heftige mate.
Een aantal jaren geleden heb ik de griepprik ook gekregen(vrijwillig)met het oogpunt de bewoner te beschermen tegen de griep.Ik ben daar zo ziek van geweest,dat ik die prik niet meer wil,met wat voor een argument men ook aan komt.
Mensen zijn vorig jaar nodeloos bang gemaakt met een vermeende pandemie,gelukkig waren er mensen die nee hebben gezegd tegen die prik.
Ook mensen die ik verzorg hebben geweigerd en hebben helemaal geen griep gehad!
Wat ik mij dus afvraag is het volgende:worden wij ziek gepraat en gemaakt door de medicijnfabrikant?persoonlijk denk ik van wel,er gaan miljarden om in die handel.Waarom worden mensen gek gemaakt met allerlei doem scenario's?............we komen weer uit bij de beroemde euro's!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 11:10 - 25 okt 2011 11:10 #24815 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Griepprik is niet effectief
Ik moet wel zeggen dat ik de griep voor de Mexicaanse griep ook niet genomen heb.
En waar goed op gelet moet worden is het feit of je je helemaal fit voelt als je de griepprik krijgt. Dat vind ik namelijk belangrijk: een verminderde weerstand, dus flink verkouden of al half griepierig, kan echt betekenen dat de spuit hard aan komt.
Tsja, en zo heeft iedereen een reden om de spuit wel of niet te nemen.

Ik heb hem net weer gehad, dus we zullen het zien, deze winter.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 18:05 #24816 door josé
Beantwoord door josé in topic Griepprik is niet effectief
elk jaar weer diezelfde discussie...:( de griepprik pretendeert niet volledig te beschermen tegen de seizoensgriep,maar wanneer je hem neemt en je wordt ziek dan verlopen de verschijnselen doorgaans minder hevig en is de griep minder dodelijk.ongetwijfeld zijn er ook economische belangen mee gemoeid. Je màg hem nemen maar het hoeft niet. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het al of niet succesvol zijn van de vaccinatie. Ik vind het jammer dat Hendrik (weer) van de gelegenheid gebruik maakt om zich alleen negatief uit te laten over dit fenomeen. informatie over de prik is ruim voorhanden zodat iedereen zich een oordeel kan vormen. nogmaals het mag,moeten is dwang. wat ik zelf doe? gewoon net als altijd: die prik erin en een grieploze winter tegemoet zien

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 18:23 #24817 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Griepprik is niet effectief
@José ik denk dat het juist goed is dat Hendrik dit onderwerp weer ter discussie stelt.Vooral na de hype met de vermeende pandemie van vorige winter id het juist goed om over dit onderwerp na te denken,niet alleen voor jezelf maar ook voor de cliënten die we injecteren.Gelukkig ontstaat er steeds meer weerstand tegen dit soort acties van de medicijn fabrikanten.Iedereen is vrij om zich te laten injecteren ja of nee.Dat er tegenwoordig meer informatie over dit soort zaken naar buiten komt vindt ik een goede zaak.Ik laat me niet zomaar injecteren,of slik pillen omdat dit goed voor me zou zijn.Want is dat wel zo?Een paar jaar geleden konden jonge meisjes zich laten injecteren tegen baarmoeder hals kanker?Ook daar is gelukkig veel weerstand tegen geweest!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 20:08 #24818 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Griepprik is niet effectief
Ik ben het eigenlijk volledig met José eens.
Iedereen mag het zelf weten, niemand is verplicht.
En ieder jaar weer komt dezelfde discussie. En door wie? Mensen die "een keer" een vervelende ervaring hebben meegemaakt.
Laat iedereen dus zijn eigen mening vormen over dit soort dingen. Ja, ook over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.
Zou je je niet schuldig voelen als je tegen je dochter gezegd hebt dat ze hem niet moet nemen en ze blijkt baarmoederhalskanker te krijgen?
Natuurlijk zitten er overal voors en tegens aan, maar weeg je eigen belangen tegen elkaar af, en voel je daar prettig bij.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 okt 2011 22:19 - 25 okt 2011 22:21 #24819 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Griepprik is niet effectief
Hallo iedereen, ik heb vol belangstelling al jullie reacties gelezen en ben blij dat dit onderwerp leeft!
Het zal niemand verbazen dat ik het nog het meest eens ben met grootmoedertje. Graag wil ik nog wel een paar dingen over dat onderzoek zeggen.

Zo is het uitgevoerd in opdracht van het Geneesmiddelenbulletin, waaraan o.a. de Nederlandse apotheekbranche meewerkt. Dat onderzoek was diepgaander en had op méér groepen en personen betrekking dan alle voorgaande onderzoeken. De hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, die in TROS-radar aan het woord kwam, legde uit dat bij alle voorgaande onderzoeken de wetenschappers duidelijke connecties hadden met de farmaceutische industrie. Hij zei dat de uitkomsten daardoor gekleurd waren.

Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat er maar twee groepen zijn waarbij kan worden aangetoond dat inenten met het vaccin echt zin heeft: mensen met longklachten en leukemiepatiënten. Bij alle andere categorieën kan NIET worden aangetoond dat inenting met het vaccin de kans op het krijgen van griep verkleint.

Die laatste uitspraak is behoorlijk kras, maar wordt door dit brede onderzoek ondersteund.Bij de bewoners van verpleeghuizen heeft vaccinatie ook geen zin, want: (ik citeer:)

• "Bij personen ouder dan 65 jaar konden geen conclusies worden getrokken over de werkzaamheid van influenzavaccinatie op het voorkomen van symptomen, ziekenhuisopnamen, complicaties en mortaliteit."

Voor zorgpersoneel geldt verder:
• "Ook is niet aangetoond dat vaccinatie van gezondheidszorgpersoneel influenza voorkomt bij bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Het gebruik dat nu in vele ziekenhuizen is doorgevoerd om het personeel influenzavaccinatie aan te bieden, wordt niet door bewijs uit gerandomiseerd onderzoek ondersteund."

Het inenten van het personeel is dus praktisch zinloos.
Sterker nog: ik hoorde van iemand die al heel lang in een verpleeghuis werkt, dat in de weken ná de vaccinatie het aantal sterfgevallen groter is dan normaal... Dat lijkt me zorgelijk, als dat verband tenminste kan worden aangetoond. Is er iemand die dat kan bevestigen? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.