× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Decubitus - genezing middels honing

18 sept 2011 22:26 #24707 door Hidzer
Decubitus - genezing middels honing was gemaakt door Hidzer
Geconfronteerd met decubituswonden van vader en veel uitzoekwerk op internet gedaan.
Daarna verkregen kennis vergeleken met praktijk behandeling van vader.
Betreft zowel verpleeghuis (VH) als ziekenhuis (ZH).

Vooraf:
Ervaring met wondbehandeling inzake necrobiosis lipoidica, de op 1 na zwaarste patiënt van Nederland, waarbij na behandeling met honing de open wonden, deels necrotisch, welke van vlak onder knie tot aan de enkels rondom beide onderbenen, dicht zijn gegaan, in combinatie met bioptentransplantaties.
Bekend met onderzoek van professor Kwakman over honing als medicatie.

Decubitus in fase 2, 3 en 4 heeft veel last van bacteriën, welke wondgenezing voorkomen en bij onze vader die fragiel is, diabetes heeft en decubitus kan of beter gezegd, zal leiden tot de dood.
Vader kreeg alleen zinkolie op de randen van de wond gesmeerd en verder een verbandje er op en klaar was de zogenaamde behandeling.
Wij hebben in verpleeghuis (VH) weken lang aangedrongen op honingverband en/of honingzalf en/of honinginjecties, maar omdat de betreffende verpleeghuisarts van mening was en helaas nog is, dat honing geen enkel nut heeft, is deze zorg mijn vader onthouden.

Wij hebben de verpleeghuisarts verteld van onze ervaringen met honing, de onderzoeken die al hebben bewezen dat honing een goede behandelmethode is, waaronder het onderzoek van professor Kwakman en ook haar eigen medewerkers van dit VH hadden al positieve ervaringen elders opgedaan met honing.

Op basis van haar gebrek aan kennis en gebrek aan wil om zich te verdiepen in de onderzoeken die medisch bewijzen dat honing een goede behandelmethode is, heeft mijn vader geen wondbehandeling gehad (zo noemen wij zinkolie op randen en gaasje er op en klaar is kees).

Dit forumonderwerp heeft voor ons 2 doelen:
1. reacties op de vraag of een verpleeghuisarts niet verplicht is om tenminste zich te verdiepen in de werking van honing als hierom door familie van een patiënt wordt gevraagd.
2. Personen die dit lezen er toe te bewegen om ook eens het onderzoek van professor Kwakman en vele anderen te lezen en indien mogelijk op de eigen werkvloer het gebruik van honing in te voeren, zodat patiënten minder te lijden hebben en sneller genezen, ofwel afrekenen met de factor “onbekend maakt onbemind”.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 sept 2011 13:31 #24710 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic Decubitus - genezing middels honing
Hallo,
Ik kan hier alleen op antwoorden dat er bij ons in de thuiszorg wel gebruik word gemaakt van honingzalf/creme en een soort verbandgaas waar honing in zit.
Dit werd gebruikt bij een client met decubitus,verwaarloosde diabetes en een besmetting met MRSA .Antibiotica had dus weinig effect bij deze client.
De ziekenhuisarts werkte hier wel mee en in de thuissituatie de thuiszorg dus ook.
Dit was dacht ik een experimentele zalf die in m.n Duitsland al wel gebruikt werd.
In het verleden +/- 15 jaar terug hebben we ook een beenstomp behandeld met honingzalf met goed resultaat.

Dus eigenlijk alleen positieve ervaringen.
Sterkte met uw strijd! Ps is de wond van uw vader nu wel genezen?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 sept 2011 16:08 #24712 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Decubitus - genezing middels honing
Gek verhaal even van mij, maar ik denk toch dat het even er bij kan.
Wij hebben een kat met een ontsteking en van de dierenarts kreeg ik dus ook honingzalf om er op te smeren. Oké, vandaag de eerste dag, maar honing is van bekend dat het werkt bij dit soort wonden.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 sept 2011 12:20 #24714 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic Decubitus - genezing middels honing
klopt Geetje,
In de diergeneeskunde wordt dit ook gebruikt. Het schijnt een antibacteriele werking te hebben.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 sept 2011 14:11 #24715 door josé
Beantwoord door josé in topic Decubitus - genezing middels honing
Even terug on topic. In uw verhaal lees ik een heel verhaal tussen de regels door. U voelt zich niet gehoord door de behandelend arts en gaat zelf op zoek naar een behandeling die eerder goed geholpen heeft. Het betreft hier echter twee totaal verschillende aandoeningen en het is niet gezegd dat honigzalf ook bij decubitus goede resultaten oplevert. Daarnaast is het zo dat bij decubitus niet alleen de wond of wonden moeten worden behandeld maar ook de algehele lichamelijke conditie. De voedingstoestand moet worden geoptimaliseerd de zorgvrager gemobiliseerd en zijn naasten gehoord en geïnformeerd.er zijn ontelbare mogelijkheden om decubituswonden te verzorgen en het zou de arts sieren om hierbij de hulp en deskundigheid van een wondverpleegkundige in te roepen. Overigens bent u gerechtigd een second opinion aan te vragen. U kunt uw arts niet verplichten zich te verdiepen in een therapie die u voorsteld,uw arts is wel gehouden aan het geven van de best mogelijke zorg en zoals u het beschrijft is daar inderdaad geen sprake van,helaas.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

21 sept 2011 10:14 #24719 door Xita
Beantwoord door Xita in topic Decubitus - genezing middels honing
Ik heb goede ervaringen met o.a. mesitran honingzalf, werd gebruikt in verpleeghuis bij allerlei wonden. Prive ook goede ervaringen mee, ook bij dieren.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.