× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Project rapporteren hulp nodig

07 mei 2011 09:22 #24157 door user_6540
Project rapporteren hulp nodig was gemaakt door user_6540
In het kader van mijn afstudeerstage van de HBO-V doe ik op de afdeling waar ik stage loop een onderzoek naar het rapporteren.
Om gegevens van andere afdelingen en ziekenhuizen te verkrijgen wil ik jullie vragen een aantal vragen te beantwoorden.
Ik loop stage op de afdeling maag-darm-leverziekten. Het liefst krijg ik reacties van verpleegkundigen van een vergelijkbare afdeling maar alle info is welkom!!

- Hebben jullie een digitaal verpleegkundig dossier of een dossier op papier?
- Wordt er voor het rapporteren gebruikt gemaakt van een bepaalde methodiek, zo ja welke? (bijv. gezondheidspatronen, verpleegproblemen, observatiepunten)
- Wordt er gerapporteerd aan de hand van vastgestelde punten of naar eigen inzicht van de verpleegkundige?
- Wat vind je van de rapportages? Zorgen deze voor een goede continu├»teit van de zorg voor pati├źnten?
- Zouden er verbetermogelijkheden zijn, zo ja welke en hoe?
- Op welke afdeling ben je werkzaam? (evt. vermelden welk ziekenhuis)

Als je vragen of opmerkingen hebt mag dat natuurlijk ook in een persoonlijk bericht.

Alvast heel erg bedankt voor het invullen!!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 juni 2011 18:54 #24376 door Jonne
Beantwoord door Jonne in topic Project rapporteren hulp nodig
- wij werken met digitale dossiers
- Observatie punten: ADL & mobilisatie, Bewustzijn, Heamodynamisch, Respiratoir, Diurese, Gastro enteraal, Psycho sociaal, overige bijzonderheden.
- Je bedoelt subjectief of objectief? Wij rapporteren aan de hand van dingen die we zien en horen. Iemand geeft aan pijn te hebben, ipv hij/zij heeft pijn. Niet iemand is verdrietig, maar iemand was aan het huilen, vertelde verdrietig te zijn. enz.
- Deze manier van rapporteren vind ik goed, als alle verpleegkundige zich hier aan houden. Doordat deze punten altijd in een rapportage staan als je deze opent, denk je nog even overal aan en kom je misschien op dingen die je anders was vergeten. Wel vind ik dat er nog steeds verpleegkundige zijn die niet kunnen rapporteren. Zetten overal Gb, of volgens afspraak of maken niet samenhangende verhalen.
- Ik vind persoonlijk dat de digitalisering van de dossiers erg goed is geweest, op papier kun je sommige handschriften niet ontcijferen, wanneer een patient langdurig op een afdeling verblijft wordt het dossier een zootje, papieren raken kwijt en zo ga je mee met de tijd.
Ik vind dat rapportages meer toegankelijk moeten zijn voor een patient, ik merk dat bijna niemand weet dat hij/zij weet dat je je eigen dossier in mag zien. Als dit meer zal gebeuren, denk ik dat verpleegkundige beter gaan rapporteren omdat je in je achterhoofd kan houden, als dit zo over mij stond en ik las dit, wat zou ik er dan van vinden?
- Ik werk op de afdeling Acute zorg, waar ook veel mdl/interne patienten opgenomen worden.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 sept 2011 22:18 #24706 door Hidzer
Beantwoord door Hidzer in topic Project rapporteren hulp nodig
Hoi,

Ik ben geen vakpersoon, maar wil graag enkele kanttekeningen zetten bij rapportage en punten ter verbetering.

1.
Uit ervaring mee gemaakt, dat er veel fouten in de rapportage staan, die er niet in zouden hebben gestaan als de familie (vrouw en kinderen) van patient ook bij de rapportage worden betrokken.
voorbeeld mijn vader is ondervoed, hij is gegaan van 94 kilo bij opname ziekenhuis naar 74 kilo een maand later.van ZH naar VH en weer terug in ZH en nu staat er dat er geen sprake is van ondervoeding, maar een toeame van gewicht van 3 kg.
Herstellen deze fout in rapportage is erg belangrijk in verband met de voeding en ondervoedingsprotocollen.
2.
Vader kreeg koorts door ontsteking. op moment dat de koorts 40.4 was kregen wij door boos te worden het eindelijk voor elkaar dat vader naar speodeisende hulp van ZH ging.
In begeleidende brief en rapportage staat als leugen dat vader 38,5 als koorts had, waarschijnlijk om zichzelf in te dekken.
3.
In rapportage van VH stond dat mijn vader zijn voeding goed ging.
Zelf lange tijd de voeding bij gehouden en vast gesteld dat vader onvoldoende voeding kreeg en vooral onvoldoende eiwitten, welke voor hem van groot belang waren en zijn.
Toen vader weer in ZH lag een gesprek gehad met dietiste, die als terugkoppeling van VH weken lang niets anders had gelezen dan dat alles goed was gegaan en na mijn uiteenzetting en aantonen van onvoldoende voeding direct maatregelen heeft genomen om ander dagmenu en bijvoeding voor vader te maken.
4.
In de rapportage van het VH stond helemaal niets over een ontsteking bij mijn vader.
Dit bleek pas toen hij hoge koorts had en de koorts niet met de dagelijkse hoeveelheid Paracetamol kon worden onderdrukt.
De CRG / ontstekingswaarde was toen al 230.
Later, via cijfers van de nierdialyse, welke continu aan het VH werden door gegeven, bleek dat vader al 3 weken eerder een aangetoonde ontsteking had, met toen nog een veel lagere waarde.
5.
Volgens de verpleeghuisarts was er al weken lang geen voortgang met de fysio behaald van zijn benen en diende de fysio daarom maar verminderd te worden.
Echter, wij (familie) gingen vaak mee naar de fysio en zagen zelf en hoorden van de fysiotherapeut, dat er telkens meer vooruitgang werd geboekt.
De rapportage was dus stilstand c.q. achteruitgang en pas nadat wij hadden gezegd wat wij hadden gezien en gehoord en dit was geverifieerd bij de fysio kwam er, inmiddels dus bijna een maand later, in de rapportage te staan dat er wel vooruitgang was.

Een rapportage is zo goed als de eerlijkheid van de schrijver.
Er kan van alles worden neer gezet, al dan niet kloppend en er is geen enkele controle op.

Aanbevelingen:
1.
Leg ten allen tijde het medisch dossier bij de patient op de kamer, zodat dit door familie kan worden gelezen, gecontroleerd en gecorrigeerd.
2.
Laat familie hun eigen rapportage invullen.
Hier kunnen zowel de verpleging als de specialisten veel van leren.
Niemand kent een patient beter dan de eigen familie.
3.
Digitaal dossier is alleen aan te raden, als patient en familie directe toegang tot de informatie hebben.
Het heeft wel de voorkeur boven geschreven dossiers.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.