× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon zelfsturende teams

07 juli 2002 12:20 #2382 door Anonymous
zelfsturende teams was gemaakt door Anonymous
Hallo....

Wie heeft er ervaring met het werken in zelfsturende teams of met het werken als EVV'er op een afdeling waar veel parttimers werken. Hoe wordt dit opgelost?
Omdat bij ons in het verpleeghuis de medewerkers vonden dat hun werk te weinig inhoud had, er werd te weinig gedelegeerd naar de werkvloer, heeft de directie voorgesteld om na te denken hoe wij het anders zouden willen.
Vandaar deze vraag.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 juli 2002 22:34 #2383 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic zelfsturende teams
Hallo Betsie,
Ik surf op het internet met de zelfde reden als jij, om ook meer info te vergaren over het werken met EVV-ers of als een zelfsturend team.
Helaas kan ik geen pagina's vinden betreft deze onderwerpen. Misschien is er iemand die dit leest die ons verder kan helpen!!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

16 juli 2002 16:54 #2384 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic zelfsturende teams
We werken bij de Thuiszorg met zelfsturende teams. Dit betekend inderdaad meer verantwoordelijkheid voor de teams. Naar aanleiding van de contract grote worden ook de teamtaken verdeeld, maar dit beslis je als team zelf.
De locatiemanager staat op de achtergrond vooral als coach.
Een zelfsturend team bevorderd m.i. de saamhorigheid, samenwerking, verantwoordelijkheids gevoel etc.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 juli 2002 21:47 #2385 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic zelfsturende teams
Hoi,

ik ben lid van een emailgroep voor verzorgenden :

Verzorgende@yahoogroup.com en daar is laatst dit onderwerp uitvoerig belicht.
Misschien heeft iemand die gegevens nog. ik misschien ook wel, maar dan moet ik ff spitten

mail me even

ildeboer@rendo.dekooi.nl


irene

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 juli 2002 14:04 #2386 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic zelfsturende teams
Hallo Irene,
Ik heb geprobeert om de site op te zoeken die jij geadviseerd hebt. Helaas kreeg ik die niet te pakken, wel een goksite met kansspelen en een casino. Ik hoop dat jij die informatie over zelfsturende teams nog terug kunt vinden! Als je ze vindt zou je me ze dan willen mailen?
Bvd Carla.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 aug 2012 17:35 #25623 door Wouter@Beroepseer
Beantwoord door Wouter@Beroepseer in topic zelfsturende teams
Hallo Irene,

Ik zou wel wat willen bijdragen aan je zoektocht naar zelfsturende teams in de thuiszorg. Ik zal even kort vertellen wie ik ben en waarmee ik bezig ben.

Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd op het onderwerp Zelfsturing in de thuiszorg (heb bestuurskunde gestudeerd in tilburg). Ik heb daarbij onderzoek gedaan bij grote thuiszorginstellingen die bezig waren met zelfsturende teams. De resultaten waren zeer divers. In mijn conclusie schrijf ik dan ook dat zelfsturing in thuiszorg geen managementtrucje is, zoals het helaas wel in veel thuiszorginstellingen wordt geïmplementeerd (met oog op efficiëntie!). Zelfsturing ligt heel dicht bij de mensen zelf, hun visie op professionaliteit is daarbij cruciaal voor het succes van een zelfsturend team.

Sinds een tijdje ben ik inhoudelijk betrokken bij Stichting Beroepseer, die zich inzet voor professionals op de werkvloer. Kwaliteit van vakmanschap is daarbij leidend.

Vanuit daar zou ik graag een bijeenkomst organiseren om met een aantal thuiszorgers dieper in te gaan op een aantal van die cruciale vragen. Wat houdt je vak voor je in? Wat is belangrijk? Wat zijn de intrinsieke waarden die daaraan ten grondslag liggen? En waarom zijn die zo belangrijk voor het werken in zelfsturende teams? Wat is er anders aan het werken in zelfsturende teams? Ik denk dat veel thuiszorgers (de handen aan het bed!) daarvan kunnen leren. Ik denk dat daar ook te weinig aandacht aan wordt besteed door de thuiszorgorganisaties zelf. Oog voor de mensen op de werkvloer is echt het allerbelangrijkste.

Zou je interesse hebben om eens verder te babbelen? Ik zou ook m'n scriptie ter beschikking willen stellen, als je dat leuk lijkt.

Ik hoor het wel.

Groeten,

Wouter ten Have
w.tenhave@beroepseer.nl

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 aug 2012 06:36 #25628 door MJosé
Beantwoord door MJosé in topic zelfsturende teams
Als trainer in -onder andere- de thuiszorg heb ik de afgelopen 5 jaar de training "Werken in een Zelfsturend Team" gegeven aan meer dan 75 thuiszorgteams, meer dan 1000 medewerkers. Dus ik heb er wel wat ervaring in....
Wat is je vraag concreet?
Je kunt heel veel info vinden via Buurtzorg, Jos de Blok heeft er veel artikelen over geschreven met allerlei tips en adviezen. Ook heeft hij er een boek over geschreven.
Dan is er recent een boek uitgekomen: "Zelfsturende Teams in de praktijk" Door o.a. Astrid Vermeer: klein, handzaam, veel praktische tips en adviezen.

Ik merk nu dat ook de verzorgings- en verpleeghuizen belangstelling krijgen voor mijn training, omdat de principes van zelfsturing vrij eenvoudig te vertalen zijn naar intramurale teams. Dus ik ben bezig de training voor de thuiszorgteams te herschrijven; in september ga ik hem voor het eerst geven. Ben benieuwd.

Dus als je iets meer concrete vragen hebt: laat maar horen! Succes ermee!
Groet, Marie-José Meijs

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.