× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon hospitalisatie

10 mrt 2006 14:43 #13195 door Anonymous
hospitalisatie was gemaakt door Anonymous
hoe herken je hospitalisatie bij zorgvrager en zorgverleners wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het? alvast bedankt

groetjes wilma

[%sig%]

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 00:21 #13196 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
hoi,

Hospitalisatie komt erg veel voor, veel bij ouderen maar ook bij ons. ga je altijd op dezelfde plek aan de eettafel zitten? of op dezelfde plek op de bank? ook een vorm van hospitalisatie.
bij zorgvragers is dit vaak een vorm van controle, zij hebben meestal niet veel controle meer over hun doen en laten en de dingen waar ze dan nog wel grip op kunnen hebben uiten zich vaak in gehospitaliseerd gedrag. bijvoorbeeld iedere ochtend op dezelfde tijd op het alarm drukken om verzorgd te worden, gefocust zijn op medicatie-tijden, altijd op dezelfde manier verzorgd willen worden etc.
mijn ervaring is dat dit vaak wel te doorbreken is (niet altijd), dit kost dan wel veel moeite voor beide partijen. zorgverleners moeten op 1 lijn zitten en de zorgvrager zal niet goed begrijpen waarom het ineens veranderd en zal ook erg boos worden. maar vaak zie je al snel resultaat en klampen zorgvragers zich niet meer zo vast aan bepaalde structuren.
M.i veroorzaken de zorgverleners ook voor een groot deel de hospitalisatie, als je altijd maar overal in mee gaat of bijv bepaalde tijden aan zorgmomenten vastlegd, dan kan de zorgvrager heel moeilijk nog zonder . en als jij dan een keer niet op die tijd daar heen kunt, dan beginnen de problemen. zorgvrager boos, jij geirriteerd etc.
ben altijd zo duidelijk mogelijk naar de zorgvrager toe en maak goede afspraken, laat ook weten dat je soms hiervan af moet wijken.
Ik heb meegemaakt op mijn werk dat een zorgvraagster altijd op bed verzorgd werd (een laag bed!). vanaf mijn 1e dag daar ben ik hier niet in meegegaan. mw kan prima lopen naar de badkamer en ik wilde niet gebukt mw gaan verzorgen. heb dit aangekaart bij de leidinggevende en voortaan wordt mw in de badkamer verzorgd. de eerste weken gaf dit erg veel problemen. collega's vonden het moeilijk 1 lijn te trekken en mw mopperde iedere dag. maar na een tijdje wist mw niet meer anders en nu ziet mw mij toch wel als een goede 'zuster' , want ik ben duidelijk naar haar toe geweest terwijl niemand dit durfde.
maar ook hier weer, 1 lijn !! erg belangrijk! en ook per situatie bekijken of de bewoner er wel baat bij heeft de hospitalisatie te doorbreken.

pfff, lang verhaal, hoop dat het duidelijk is!

groetjes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 10:23 #13197 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
Je laatste zin is heel belangrijk, Patricia! Heeft de bewoner baat bij het doorbreken van zijn hospitalisatie? Wanneer iemand elke dag op dezelfde tijd op de bel drukt omdat hij gewassen wil worden, noem je dat hospitalisatie? Dat is toch gewoon zijn goed recht. En ja, als je dan moet wachten tot 11.00, terwijl je je hele leven vroeg bent opgestaan? Hoe zou jij dat vinden?
Deze week zei een oude vrouw tegen mij, dat ze het zo vreselijk vindt dat de verzorgenden altijd eerst haar voeten wasten, en pas daarna haar kruis. Zelf had ze dat altijd andersom gedaan. Wat is er op tegen om het op haar methode te doen? Blijkbaar heel veel, want niet een verzorgende kon of wilde haar ter wille zijn. Hospitalisatie van verzorgenden. Later vroeg ik een collega in welke volgorde zij zichzelf afdroogde da de douche... ja ja, benen laatst...

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 11:29 #13198 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
Hallo, allemaal,

Patricia, ik vind het prachtig wat je schrijft, maar is Wilma erbij gebaat dat je haar het antwoord op haar vraag geeft.

het lijkt mij weer zo'n typische vraag uit een studiemodule, die waarschijnlijk in de loop van de bvolgende weken nog wel eens gesteld zal worden.
Ik weet dat het antwoord in de diverse leerboeken te vinden is en ben er voor dat leerlingen zelf hun antwoorden vinden en die niet aan anderen vragen.

Het verschil tussen meedoen aan hospitalisatie en bewoner-gericht werken is soms moeilijk te zien. dat vergt veel ervaring en empathie.
en alle neuzen zullen dezelfde kant op moeten staan binnen een team.

prettige dag allemaal

Irene de Boer

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 12:32 #13199 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
hoi,

ik ben het zeker met jullie eens, maar hospitalisatie en bewonersgericht werken....da's nogal een verschil. en zeker per situatie verschillend!
en nelleke, het voorbeeld dat jij schetst is dus een voorbeeld van bewonersgericht werken wat je niet moet veranderen. maar als een bewoner iedere ochtend om 8 uur belt...hoe zit het dan met andere bewoners die ook vroeg uit bed willen? en als er collega's ziek zijn en je moet een andere werkindeling maken? dan moet je toch wel eens die bewoner teleurstellen, en als die dat dan niet accepteerd? da's knap lastig.
en irene, wat jij verteld daar kan ik me zeker ook in vinden.

groetjes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 16:27 #13200 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
Werk zelf in een verslavingskliniek, waar we erg hameren op structuur en iedereen altijd op precies dezelfde tijd eet, koffie drinkt, etc. Heeft niks met hospitalisatie te maken, maar is juist goed voor deze clienten. Toch zien wij ook hospitalisatie bij bepaalde clienten. Als mensen zolang in de kliniek verblijven dat het verder niet meer zinvol is. Hun behandeling staat stop, ze doen niets meer, ze willen niet meer weg en hun welzijn verslechterd. Ik denk dus dat het goed is om de definitie van hospitalisatie eens op te zoeken bij het beantwoorden van je vraag, want het zal zich in verschillende settingen anders uiten.
Bovendien: is het niet zo dat je in een verzorgingshuis niet kunt verkomen dat mensen hospitaliseren? Ze moeten zich toch thuis voelen en vaak blijven ze daar toch voor de rest van hun leven? Kun je dat dan hospitalisatie noemen?
Mooie vragen om over na te denken bij je opdracht lijkt me.

Succes!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 mrt 2006 23:54 #13201 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
Iedereen spreekt wel over hospitalisatie van zorgvragers, maar wat dacht je van personeel, die kunnen ook behoorlijk gehospitaliseerd raken! ( Dat zal vast anders benoemd worden)

S.<img src=" img82.imageshack.us/img82/2059/nursy5yg.gif " border="0" alt="IPB Afbeelding" />

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 mrt 2006 20:17 #13202 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic hospitalisatie
Hospitalisatie wil ook zeggen het in grote mate afhankelijk opstellen van de zorgvrager ten op zichte van de instelling. Het weinig tot geen iniatief tonen van de zorgvrager. Een zorgvrager die niet zelf een beslissing kan of wil nemen maar dit overlaat aan de zorgverlener.
b.v een zorgvrager wil niet zijn kleding zelf uitzoeken dit laat hij over aan de verzorging. of een zorgvrager laat niet blijken wannneer hij het ergens niet mee eens is omdat het toch zo hoort of omdat hij bang is voor concequenties.
Het voorkomen van hospitalitatie doe je door de verantwoording voor zover als het kan bij de zorgvrager te leggen en zo zijn autonomie zo groot mogelijk proberen te houden b.v zelf kleding uit laten zoeken. iedere dag gewoon weer opnieuw vragen wat hij op zijn boterham wil. toejuichen wanneer een zorgvrager zijn eigen mening geeft ookal ben je er niet mee een.enz enz
wie weet heb je hier iets aan
groetjes nicole

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.